Białko ziemniaczane – zastosowanie w mieszankach paszowych

Jednym z istotnych warunków prawidłowego rozwoju zwierząt hodowlanych jest podawanie im pełnowartościowych mieszanek paszowych. Warto je wzbogacać o białko ziemniaczane, ponieważ z jednej strony charakteryzuje się ono wysoką smakowitością i optymalną strawnością, z drugiej zaś pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Stanowi doskonałą alternatywę zwłaszcza dla śruty sojowej, zawierającej nierzadko szkodliwe substancje GMO – modyfikowane genetycznie.

Podstawowe właściwości przemawiające za wykorzystaniem

Białko ziemniaczane jest powszechnie uznawane za wyjątkowo cenne źródło białka roślinnego dla dorosłych świń, prosiąt, warchlaków czy nawet drobiu rzeźnego. Powstaje poprzez przetworzenie bulw w procesie termiczno-kwasowej koagulacji do postaci soku, który następnie podlega dokładnemu odwodnieniu i wysuszeniu. Gotowy produkt występuje zawsze w formie sypkiego proszku i ma barwę szarą, jasnoszarą, ewentualnie żółto-zieloną. Ze względu na brak związków alergennych nie wywołuje absolutnie żadnych niepożądanych reakcji uczuleniowych. Najczęściej sprzedaje się go w poręcznych, trzywarstwowych workach papierowych o pojemności 25 kg, co w znacznym stopniu ułatwia transportowanie, przechowywanie oraz podawanie. Na uwagę zasługuje również zaskakująco duża zawartość zbilansowanych aminokwasów egzogennych. Zaliczamy do nich m.in. lizynę, metioninę, tryptofan, serynę, cystynę, treoninę, prolinę czy kwas asparaginowy. Oto pozostałe zalety, jakie posiada białko ziemniaczane:

  • trwałość na poziomie 18-20 miesięcy
  • brak negatywnego wpływu na środowisko naturalne (na etapie wytarzania nie są generowane uciążliwe odpady)
  • niepodważalna wartość biologiczna (wynikająca z faktu, że aż 90% stanowi sucha masa; wilgotność wynosi natomiast zaledwie 10-12%)

Gwarancja realnych korzyści zdrowotnych

Białko ziemniaczane dodawane do mieszanek paszowych przyczynia się bezpośrednio do zwiększenia przyrostu masy mięśniowej u trzody chlewnej lub drobiu (dzięki zintensyfikowanemu pobieraniu dawek), a także niweluje występowanie poważnych chorób i dolegliwości układu pokarmowego, takich jak choćby chroniczne biegunki, niestrawność, nietolerancje pokarmowe, kolibakterioza jelitowa czy wrzody żołądka. W rezultacie zostaje skrócony czas hodowli, co zapewnia rolnikowi satysfakcjonujące zyski finansowe. Inne niewątpliwe walory stosowania białka ziemniaczanego to lepszy smak uzyskiwanego mięsa, sprawniejsze funkcjonowanie układu oddechowego i nerwowego zwierząt, bezproblemowe utrzymanie odpowiedniej kaloryczności diety i możliwość łatwego łączenia produktu z innymi komponentami paszowymi. Najlepiej w codziennym żywieniu świń wykorzystywać koncentrat, który oferuje stosunkowo niewielką ilość skrobi i jednocześnie wysoki procent surowej mączki.

Podsumowując, białko ziemniaczane jest znakomitym zamiennikiem zarówno dla białek pochodzenia sojowego i rzepakowego, jak i zwierzęcego. Odznacza się bowiem bardzo dobrą przyswajalnością, atrakcyjnym smakiem, korzystnym składem aminokwasowym oraz długim okresem przydatności do spożycia.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!